+4-0741-151-585
·
contact@soalex.eu
·
Luni - Vineri 09:00-17:00
+4-0741-151-585
·
contact@soalex.eu
·
Luni - Vineri 09:00-17:00

Infracțiuea de consum de droguri și trafic de droguri

Ambele infracțiuni au ca și deosebire principală cantitatea de droguri, în sensul că, prin raportare la situația de fapt concretă, trebuie văzut cu exactitate dacă este vorba despre droguri deținute pentru consumul propriu, fie pentru vânzarea sau distribuirea acestora.

Conform dispozițiilor art. 2 alin. (1) și (2) din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri „(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi. (2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.”

Un alt aspect esențial este și anume ce droguri în concret au fost consumate sau destinate vânzării, limitele de pedeapsă fiind diferite, iar încadrarea juridică diferită. Nu poate fi asimilată niciodată de exemplu cannabisul, care are o pedeapsă mai mică, cu cocaina, cea din urmă fiind un drog de marerisc.

Related Posts

Leave a Reply