+4-0741-151-585
·
contact@soalex.eu
·
Luni - Vineri 09:00-17:00
+4-0741-151-585
·
contact@soalex.eu
·
Luni - Vineri 09:00-17:00

Arestarea preventivă în procesul penal

Arestarea preventivă reprezintă perioada din cadrul unui proces penal în care inculpatul este privat temporar de libertate.

Trebuie plecat de la rolul arestului preventiv, acesta fiind prevăzut de dispozițiile articolului 202 Cod procedură penală, rolul fiind acela de a garanta faptul că inculpatul nu se va sustrage de la desfășurarea procesului penal, că nu va putea să influențeze bunul mers al anchetei, respectiv că nu va putea influența martorii sau orice alte aspecte care ar putea influența cercetările, într-un fel sau altul.

Tocmai de aceea arestul preventiv este dispus de cele mai multe ori în faza incipientă a urmăririi penale, ulterior această măsură fiind înlocuită cu alte măsuri preventive precum arestul la domiciliu sau controlul judiciar.

Însă, arestul preventiv trebuie mereu să fie o măsură excepțională și subsidiară, așa cum este prevăzut în cauza Lettelier contra Franței. Caracterul excepțional și subsidiar are un rol fundamental, deoarece instanța, de fiecare dată când există o propunere de arestare preventivă, trebuie să analizeze dacă celelalte măsuri preventive, precum arestul la domiciliu sau măsura controlului judiciar, nu ar fi suficiente pentru a garanta faptul că inculpatul nu se va sustrage de la desfășurarea procesului penal.

Un alt aspect deosebit de important este verificarea pericolului socal concret, lucru prevăzut în mod expres în cauza Calmanovici contra României. Or, pericolul social concret, nu de puține ori, este apreciat diferit de către unele complete de judecată, chiar de la aceeai instanță, deoarece nu există un criteriu obiectiv. Un criteriu obiectiv ar putea reprezenta de exemplu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea de care este acuzat inculpatul, însă și în acest caz există elemente care schimbă situația precum săvârșirea infracțiunii în faza de tentativă, reținerea unor circumstanțe atenuante etc.

Mențiunile prevăzute în cauza Lettelier contra României, în sensul că arestul preventiv trebuie să rămână o măsură excepțională și subsidiară trebuie raportate și la analizarea pericolului social (tulburarea creată), arestul preventiv lundu-se doar în cazul se constată, prin probe, faptul că lăsarea în libertate a inculpatului ar însemna o stare de pericol majoră pentru societate.

Un alt aspect important de analizat este prelungirea arestului preventiv, deoarece pentru a fi prelungită sau menținută măsura arestului preventiv, trebuie ca temeiurile inițiale să subziste. În cazul de față, personal consider că trebuie să existe elemente noi care să justifice o nouă prelungire a arestului preventiv, deoarece, odată cu trecerea timpului, simpla subzistență a temeiurilor inițiale nu justifică o nouă prelungire a arestului preventiv.

Related Posts

Leave a Reply